Är din inomhusluft radonfri?

Att bo eller jobba i en byggnad med radon är en stor hälsofara. Därför är det viktigt att göra en radonmätning för att ta reda på om halterna av radon är på acceptabla nivåer som inte påverkar hälsan.

Blåbetong – en källa till radon

Radon är ett grundämne som är en radioaktiv ädelgas. Den främsta källan till radon i byggnader är blåbetong. Blåbetong användes en hel del i samband med nybyggnation under 1900-talet, men efter att höga halter av radon kopplades till blåbetong används den inte längre. Husägare väljer därför att byta ut sin befintliga blåbetong till andra typer av betong som ett sätt att bli av med radonkällan och få ett bättre inomhusklimat.

Är du ägare till ett hus som byggdes under 1900-talet och är osäker på vilka byggmaterial som användes kan du göra en radonmätning. Då får du svar på om radonhalterna är så pass höga att de medför en hälsorisk och kan göra något åt det. Gå in på https://www.radea.se/ och läs mer om hur du går tillväga för att få en professionell radonmätning utförd. Tänk på att en hög radonhalt kraftigt sänker priset på huset vid en försäljning. Att åtgärda höga radonhalter är därför viktigt för att behålla värdet på huset, men det är framförallt en investering för din och din familjs hälsa.

Företagare kan med fördel göra en radonmätning i sina byggnader för att säkerställa att anställda inte utsätts för onormalt höga halter radon på arbetsplatsen. Det handlar främst om en arbetsmiljöfråga och bör vara lika viktigt som övriga områden inom arbetsmiljön.

Industriell heminredning

I takt med att allt fler har spenderat allt mer tid hemma under 2020 har heminredning blivit allt viktigare. I följande text hittar du mer information om några av de hetaste trenderna inom heminredning i år.

Två tydliga spår

När det gäller heminredning generellt finns det två väldigt tydliga trender just nu. Den ena trenden är att hålla allt så naturnära som möjligt. Det vill säga, färger som ligger på den gröna eller bruna skalan och material som exempelvis trä. Den andra trenden som också synts mycket nu är den industriella trenden. Det innebär att material som stål och andra metaller blivit väldigt populära samtidigt som det är en ganska avskalad trend.

Plåt är ett fantastiskt material att jobba med som också är väldigt trendigt nu. Om du vill ha mer inslag av plåt i din heminredning är det ett hett tips att kolla in Norrmalms Plåtslageri, på det sättet kan du få personlig inredning tillverkat på ett professionellt sätt. Plåt är dessutom ett tacksamt material att använda sig av om du exempelvis behöver lägga om ditt tak eller förändra exteriören på ditt hus.

Industritrenden är i sig inget nytt och den har återkommit och fortsätter återkomma i olika format. Ett exempel på det är steampunk, en stil som också varit på tapeten till och från de senaste åren.

Det finns också gott om tips på hur du kan resonera när du ska köpa industriprodukter, oavsett om du vill ha dem som heminredning eller om du driver en industri.

Att industriell design går hand i hand med skandinavisk design är inte särskilt konstigt. Det gäller både för heminredning, konstverk och byggnader av olika slag. Det avskalade och materialen som återkommer inom industrin har i sig blivit ett signum för skandinavisk design och skandinaviska konstverk.

En mer sparsmakad heminredning är också en trend som går igen i båda spåren. På något sätt har begreppet “less is more” gynnats av krisen.

Mjölkförpackningar genom tiderna

Minns du hur mjölkpaketen såg ut när du var liten? Det är nämligen en förpackning som har ändrats många gånger i takt med att förpackningsindustrin gjort nya framsteg.

På 1930-talet såldes mjölken i lösvikt i Sverige så man fick ta med sig sin egen behållare till affären när man skulle handla mjölk. Det var först mot slutet av 30-talet som mjölken började säljas i enlitersflaskor. Glasflaskorna var tunga och otympliga och skulle dessutom återlämnas till affären efter att de var urdruckna.

Från flaska till tetra

Ett stort genombrott skedde dock i och med att företaget Tetra Pak uppfann de pyramidformade tetraförpackningarna som mjölk och andra produkter såldes i. Dessa förpackningar har hunnit utvecklas ytterligare en hel del sedan mitten av 1950-talet när de lanserades. Bland annat började mjölkens bäst före-datum stämplas in på förpackningarna i fabrikerna. Om du själv vill kunna stämpla in datum, en företagslogotyp eller annat på dokument finns stämplar att köpa på nätet i alla dess former.

Under 1960-talet kom de mer tegelstensliknande mjölkpaketen och ända fram till 1990-talet fick man riva upp ett litet hål i förpackningarna, som sedan inte gick att återförsluta på ett vettigt sätt. Idag har dock skruvkorkar i plast blivit mer eller mindre standard på alla förpackningar för mejeriprodukter. Det gör dem väldigt lätta att öppna och tillsluta, samtidigt som mjölken håller sig fräsch.

Olika typer av tak

Vad finns det för olika typer av tak? Förmodligtn fler än du tror. De skiljer sig åt sett till form och byggnadskonstruktion och i det här inlägget ska vi ta upp några av dem. Klart är att du på webbadressen https://dmtak.se/ hittar en takläggare som kan hjälpa dig med nästan alla olika varianter.

Sadeltak

Enligt Wikipedia är sadeltaket den vanligaste typen av tak i Sverige. Det stämmer nog. Sadeltaket är den variant som är formad som ett upp och nedvänt “V”. Vad som gör taktypen särskilt praktisk just i Sverige är att den passar klimatet. Stora mängder snö faller av taket av sig självt när det töar.

Mansardtak

Mansardtak är också relativt vanligt förekommande, men framför allt på äldre träbyggnader. Taktypen påminner om sadeltak men bryts av två gånger vilket skapar en något välvd yta. Äldre villor och Göran Perssons bostad hör till byggnaderna som har mansardtak.

Motfallstak

Om sadeltak ser ut som upp och nedvända v:n ser motfallstak ut som samma bokstav fast rättvända. Vatten som samlas på taket leds vanligtvis bort med olika typer av avloppslösningar. En klassisk byggnad med motfallstak i Sverige är Motorhotellet i Fleninge utanför Helsingborg.

Cylindriskt tak

Cylindriska tak är utformade som halvcylindrar. Mest vanliga är de på stora byggnader, exempelvis lagerlokaler eller ladugårdar. Vanligtvis byggs cylindriska tak på hus med bågkonstruktioner.

Pulpettak

Ett pulpettak är välvt i en riktning. Tumregeln säger att ju bredare ett hus är, desto mindre är lutningen på ett pulpettak. Detta av praktiska skäl eftersom lutningen annars skulle bli så pass stor att den vore opraktisk och kostsam.

Prova på att vara företagare

Oavsett inom vilken bransch man arbetar är man beroende av att kunderna betalar sina fakturor. Dessutom kan det vara krångligt att sköta fakturorna på rätt sätt, att se till att alla sociala avgifter betalas och att allt stämmer med deklarationen.

De flesta som arbetar inom industrin är anställda, men kanske befinner du dig just nu på din arbetsplats i en industrilokal någonstans och funderar på att prova något nytt, en affärsidé eller prototyp. Du behöver inte starta eget för att prova på din idé. Istället kan du lämna allt det där krångliga pappersarbetet till Frilans Finans som ordnar allt åt dig.

Låt inte dina smarta idéer gå förlorade

Det är väldigt många bra idéer som skrotas innan de ens har gått från tanke till praktisk handling och det är synd. Anledningen till att många tvekar inför att genomföra en affärsidé eller att skapa en produkt kan vara rädslan inför att misslyckas, men även osäkerheten kring hur allt det praktiska egentligen ska gå till. Att starta eget kan tyckas vara mer mödosamt än lönt besväret, varav många struntar i sin dröm och återgår till en vanlig anställning.

Tack vare att det finns företag som Frilans Finans kan du prova på att vara företagare, men utan allt det där krångliga som hör egenföretagandet till. Du slipper bry dig om att deklarera korrekt, betala in skatter eller att bråka med kunden om att betala sin faktura i tid. Istället kan du fokusera på din verksamhet och låta andra göra grovjobbet.

Stötta industrin i Sverige

De senaste 30 åren har många industrier flyttat utomlands på grund av att det helt enkelt är billigare för företagen med utländsk arbetskraft. Det har medfört att många industrijobb i Sverige har försvunnit, men som konsument kan man göra mycket för att stötta den svenska industrin och förhoppningsvis få företagen att prioritera om.

Det finns mycket du som konsument kan bidra med. Förutom att köpa bilinredning från svenska företag kan du lämna dina åsikter direkt till företagen. Ett effektivt sätt att uttrycka sin åsikt är via sociala medier som Facebook och Twitter.

Konsumenten har makten

Som konsument känner man sig inte alltid så värdefull, men det är precis vad man är. Enstaka konsumenter kanske inte spelar så stor roll, men det krävs inte så många för att göra stor skillnad. Är du bosatt i Sverige är du säkert mån om jobben och arbetsmarknaden här. Därför kan du göra din röst hörd och påverka företagen så att de väljer att stanna kvar här i Sverige och inte flytta sin verksamhet utomlands. Som konsument kan du:

  • Skriva offentliga inlägg på företagens sociala medier och säga vad du tycker och tänker om exempelvis Volvo, SAAB och liknande företag.
  • Starta en offentlig namninsamling. Tillsammans är vi starka och ju fler som säger sin åsikt, desto större effekt har det på beslutsfattare och makthavare att faktiskt göra något.
  • Rösta på företagsvänliga partier. Anledningen till att många företag flyttar utomlands beror ofta på de höga skatterna i Sverige och dem har sitt ursprung i politiken.
  • Tyck till med plånboken. Som konsument kan du rösta med plånboken och välja bort produkter som inte är tillverkade i Sverige.

Revolutionerande tekniker för industrin

Modern teknik har revolutionerat industrins sätt att göra affärer och har gjort hantering av tekniken till en integrerad del i processen. Industrin har alltid varit snabba med att fånga upp ny teknik. Detta eftersom fördelarna med modern teknik är otaliga, inte minst ger det en mer lönsam produktivitet genom en effektivare, enklare och snabbare produktion. Dessutom förbättras följande aspekter:

  • kostnader
  • noggrannhet
  • kunskaper
  • överblick och kontroll över produktion

3 tekniker på frammarsch för industrin

Fyra högteknologiska innovationer på frammarsch gås igenom här.

1. Sakernas internet (Internet of things): En av de stora nyheterna inom tekniken är “sakernas internet”. Denna idé innebär att ansluta alla tekniska apparater till internet för att åstadkomma en interaktiv koppling mellan den digitala och fysiska världen. Exempelvis innebär det att smarta maskiner och robotar med sensorer kan detektera och logga data. Kanske är den främsta fördelen för industrin att fel reduceras. Eftersom alla delar digitaliseras uppstår avsevärt mindre fel kopplade till mänskliga misstag.

2. Virtuell verklighet: Inom dataspelsindustrin har virtuell verklighet vuxit som en raket de senaste åren. 2019 såldes över sju miljoner enheter och enligt prognoser kommer antalet sålda tiodubblas till 2023. Förutom i dataspel kommer tekniken sannolikt förändra industrin i grunden, däribland göra den mer effektiv och engagerande. I bilindustrin används virtuell verklighet idag för att se hur en eventuell bilmodell skulle se ut, utan att behöva bygga fysiska modeller. Inte bara industrin får nytta av tekniken, även kunder som exempelvis vill inreda badrummet. Dessa kunder kan testa en inredning virtuellt och därefter hos Rörfokus köpa passande badrumsprodukter. Därtill kan badrumsprodukten testas virtuellt innan eventuellt köp.

3. Maskininlärning: Likt sakernas internet är ännu en spännande teknik på frammarsch maskininlärning. Som namnet antyder handlar det om maskiners förmåga att lära sig på egen hand genom att detektera upprepade mönster. Delvis används maskininlärning redan nu, till exempel av sociala nätverkstjänster för att analysera vad som kommenteras, gillas och söks.

Steampunk och dieselpunk ett uppsving för industriprodukter

Industriprodukter kan användas på andra sätt än det de kanske från början var tillverkade för att användas till. Det är steampunken ett bevis på. Steampunken som subkultur inspireras mycket av den första industriella revolutionen och hur den påverkade människor. Men steampunk handlar inte bara om hur häftiga industriprodukter som skapades då, utan det handlar också om hur människor förväntade sig att de här industriprodukterna skulle bli.

Steampunk 2.0

Att steampunken dessutom är lika aktuell idag som när stilen började dyka upp blir allt tydligare. Kanske beror det på att den moderna tekniken fortsätter ta plats och bana väg för ännu mer intressant steampunk. På det sättet går de båda parterna hand i hand. Det finns en version av steampunk som tar avstamp i ännu mer modern tid nämligen stilen dieselpunk.

Om du vill skapa häftiga dieselpunk-inspirerade bilder som andas gammal industri så kan det vara bra att välja rekvisita som har med temat att göra. Ett tips kan vara att kolla efter begagnade bilar i stockholm för att skapa rätt miljö och stämning i bilden eller leta efter en gammal industrilokal som du kan ta bilderna i.

Båda genrer har stöttat industrin på olika sätt. Dels genom att återanvända och köpa industriprodukter av olika slag och dels genom att vara entusiastiska till utvecklingen och teknologins framfart.

Att genren dessutom fortsätter att utvecklas och avknoppas i nya modernare varianter gynnar också industrin. Många av dem som är intresserade av steampunk och dieselpunk är generellt intresserade av teknologi också. Dessutom kan industrin inspireras av steampunken och dieselpunkens estetik och skapa nya produkter med dem som inspiration.

Oavsett om du bara vill ta vara på ditt gamla kylaggregat som gått sönder och föreviga det eller om du redan är en del av steampunk eller dieselpunk-kreatörerna så finns det mycket inspiration att hämta hos industriprodukterna som tillverkas idag.

Anslutningar och packningar

I alla system som bär vätskor är täta anslutningar och packningar mycket viktiga, särskilt i system som är i nära anslutning till elektricitet eller elektronik då kortslutningar inte bara kan orsaka skador på komponenterna utan även dödliga stötar och bränder. Därför är det viktigt att välja slangar eller rör av rätt storlek till de anslutningar som vattenkylningssystemet har, så att allting kan sluta tätt utan läckage.

Om man använder metallrör som estetiskt val för sitt vattenkylningssystem bör man vara medveten om riskerna med att blanda olika metaller, då några kan orsaka korrosion vid nära kontakt med varandra om deras elektriska potentialskillnad är för stor. De agerar då nästan likt ett batteri, med elektroner som flödar från den ena metallen till den andra, vilket orsakar korrosion som kan leda till läckage. Det är i så fall bättre att hålla sig till bara en metall eller särskild legering när man utformar sitt system. Kopplingar av mässing och koppar ska inte blandas med rör av aluminium eller lod bestående av tenn, exempelvis.

Många anslutningar är utformade för att skruvas ihop, och i och med detta bör man hålla i åtanke att inte skruva åt för hårt. Det är bättre att förlita sig på en bra packning än att dra sönder gängorna på endera änden av kopplingen.

Packningar består av flexibla material såsom gummi eller silikon eftersom dessa kan komprimeras vid kontakt och därmed skapa tät kontakt mellan två lager av metall eller andra hårda material. Detta är viktigt, eftersom metall krymper och expanderar vid temperaturförändringar, visserligen inte markant vid temperaturintervallerna som är normala inuti en dator, men ändå tillräckligt för att skapa läckage över tid om det inte finns något fjädrande material mellan som kan anpassa sig efter dessa fluktuationer. Se till att alla kopplingar har en packning någonstans, på den ena eller andra anslutande komponenten, så att du kan känna dig trygg över att systemet inte bör läcka.

Tips och råd vid köp av industriprodukter i Sverige

Sverige är ett av de länder som har en stor andel av marknaden när det kommer till industriprodukter. Inom Sverige finns det dock en mängd olika typer av företag där man kan köpa sina varor och produkter. Detta kan göra att man som köpare har svårt att navigera kring en massa reklam och hemsidor innan man bestämmer sig var man ska köpa sina produkter. Just därför så kommer denna artikel att gå igenom viktiga tips och råd innan man köper industriprodukter i Sverige.

En konkurrenskraftig marknad

Det råder ingen tvekan om att det är tuff konkurrens när det kommer till industriprodukter i Sverige. På senare dagar har dock en del aktörer utmärkt sig ordentligt för att ha bra priser och kvalitet. En av dessa aktörer är Byggmax vilka sedan länge funnits med på marknaden. De säljer bland annat sina produkter på nätet, vilket gör att man enkelt kan beställa de olika produkterna som behövs.

Var inte rädd för att förhandla kring priset

I Sverige är många ofta rädda för att diskutera priset med sina leverantörer. Men när det kommer till att köpa industriprodukter så måste man vara redo att förhandla. Om man exempelvis ska köpa flera ton trä eller betong så är det uppenbart att ens leverantör kan gå ner i pris.

Om man känner sig obekväm med att diskutera priser så kan det vara bra att skriva ut olika argument på en fusklapp så att man är redo inför mötet. Man kan även träna med sin partner eller en kollega när det kommer till förhandlingen. Genom att göra detta kan man säkerställa att man som köpare ökar vinsten till sitt eget företag, något som är viktigt i alla lägen.