Olika typer av väggfärg

Den som målar om vill både förbättra ytan och skapa en ny fräschare miljö på en byggnad. Det är dock stor skillnad på vilken typ av färg man använder, och exakt var man bör använda den. Här kommer några tips på hur man använder rätt typ av färg till rätt yta.

Kraven först, sedan färgen

När man väljer färg är det alltid bättre att först lista upp vilka krav man har. Vad ska den tåla? Ska den vara vattentät? Tåla slitage? Vara lätt att stryka ut? När man gjort en kravlista blir det lättare att hitta rätt kandidat för jobbet. Ska man måla inomhus ska man ha en färg där vatten är lösningsmedel. Målar man exempelvis ett golv, som ska vara i en tvättstuga, vill man dessutom att färgen tål väta. Inomhus vill man inte ha dålig lukt, oavsett om den är orsakad av radon, lösningsmedel eller mögel. För utomhusmåleri gäller färger som klarar stora påfrestningar. Det blir som sagt en hel del att tänka på, när man ska välja rätt typ av färg. Anlitar man en erfaren målare får man garanterat rätt färg på rätt plats. Det kan i det långa loppet löna sig ekonomiskt, då man inte riskerar att få ta bort allt och göra om. Inom den svenska industrin används all möjlig färg, men som privatperson är det i huvudsak två olika typer man har att välja mellan. Här kommer några av de vanliga färgtyperna:

Latexfärg

Latexfärg är en mycket vanlig variant av vattenlöslig färg. Det här gör färgen lättbearbetad och penslarna lätta att göra rena med vatten. Latexfärg tränger aldrig in i materialet, utan lägger sig som en yta ovanpå. Detta har både för- och nackdelar. En annan fördel är att det går att göra det andra lagret med färg relativt fort efter det första, någon timme kan räcka i de flesta fall.

Oljefärg

För utvändiga arbeten som träfasader passar olika typer av oljefärg. Den tränger in i materialet och ger en slitstark och vattenavvisande yta. Många oljefärger bygger på kokt linolja, vilken man blandat med pigment. Oljefärg kan även passa för utemöbler och staket, samt detaljer till tak och liknande. Den stora nackdelen är att färgen gulnar med tiden och bryts ned relativt fort.