Svenska industridesign

Vad är Svensk industridesign? Det handlar om svensk formgivning eller produktdesign av föremål som massproducerats kostnadseffektivt men som ändå tilltalar både köpare eller beställare. Idag ställs även krav på hur produkten inverkar på miljön.

Industridesign

Målsättningen med industridesign är att få fram produkter som anpassats till både människan och miljön trots att de tillverkats i stora serier. Som industridesigner arbetar han eller hon med att ta fram varor som kan produceras med maskiner, men som genom en uppfinningsrik och kreativ process kan ta hänsyn till miljö, ekonomi, estetik, material, säkerhet och marknadsföring. Man utgår helt enkelt från en kund eller en brukare vilket gör att produkten kommer att tydligt uttrycka både ändamål och användning samt form, färg och gestaltning. Vi finner industridesign överallt i vår vardag men också som heminredning i våra hem. Många idag äger sitt hem oavsett om det är en villa eller en bostadsrätt. Att äga en bostadsrätt kan vara mer komplicerat än att äga ett hus, eftersom ägandet består av flera bostadsrätter i ett hus som man äger tillsammans. Om problem uppstår eller om du som bostadsrätts förening eller ägare behöver hjälp och råd finns exempelvis nabo.se redo att hjälpa till. De arbetar både med ekonomisk samt teknisk förvaltning, juridik och fastighetsservice.

Svensk industridesign

Många svenska institutioner och företag anlitade konstnärer eller arkitekter för formgivning av sina produkter. En av Sveriges första standardtelefoner ritades 1894 av arkitekt Isak Gustav Clason och den kända gula postlådan skapades redan 1910 av Ragnar Östberg (modellen byttes dock ut på 1960 talet).

Under 1930 till 1950-talet gick svenska designer sin egen väg bland annat Sigvard Bernadotte som började som silversmed, Stig Lindberg gick direkt från Konstfack till Gustavsbergs porslinsfabrik och Ralph Lysell som inspirerade Ericssons Ericofon. Dagens industridesign innefattar allt från Babybjörn till JAS 39 Gripen och är en viktig del av Sveriges produktion.

Företaget BabyBjörn har vuxit till ett av Sveriges ledande företag inom babyartiklar och har lyckats få mycket uppmärksamhet utomlands. Företaget har sålt produkter till bland annat Madonna och de menar att design är inte har någon egen funktion utan genomsyrar hela deras verksamhet.

Det anrika svenska VVS-företaget FM Mattsson är över hundra år gammalt. Företaget tillverkar olika badrumstillbehör och blandare men är idag ett modernt företag med prisbelönad industridesign. FM Mattson menar att god design måste få kosta lite. Design är en viktig fråga och genomsyrar hela företagets organisation. Styrkan ligger i deras industridesign och är avgörande för att kunna ligga i framkant under hård konkurrens.