Armbandsuret – klassiskt, manuellt och superdigitalt!

Armbandsur och klockor är en av de mest självklara produkter som tagits fram. Uret finns automatiskt på armen hos de flesta, även om mobiltelefonen tagit över några sysslor finns i många fall armbandsuret kvar.

Frågan är hur gammal denna industriprodukt är? Från 1500-talet eller från 1800-talet? Eller trodde du kanske att armbandsuret härstammade från modern tid?

Armbandsurets ursprung

Man kan inte med säkerhet säga att armbandsurets historia startade redan på 1500-talet, men möjligheten finns. Redan på Elisabeth den förstes tid inträffade en lite mystisk händelse när Earlen av Leicester gav drottningen något som såg ut som ett armbandsur. Detta hände cirka tjugo år efter att skruvar och fjädrar börjat användas i de större urverken.

Vad man säkert vet är dock att det första armbandsuret utfördes åt kejsar Napoeons syster år 1810. Detta ur var av märket Bréguet och var mycket vackert. I slutet av 1800-talet började armbandsuret övergå till att bli mer av en nyttoprodukt. Det tog ända fram tills 1930-talet innan det första armbandsuret avsett för barn tillverkades. Detta armbandsur hade en smakfull Musse Pigg-bild. De batteridrivna armbandsuren gjorde entré i slutet av 1950-talet.

Digitalisering

Under tidigt 1970-tal kom det första digitala armbandsuret. Christian Dior behandlade armbandsuren som en del av den totala kläddesignen. Gucci började tillverka egna klockor. På 1980-talet kom lågprisklockorna, man övergick då till syntetisk kvarts och efterfrågan på armbandsur ökade. Långt senare, år 2013 kom den första atomklockan, Cesium 133 Atomic Watch, tillverkare var Bathys Hawaii. Klockorna digitaliserades alltmer och drivs för det mesta av lithium-Ion-batterier som behöver laddas regelbundet. De nya digitala smartwatches har ett batteritid på runt en vecka.

Tappar armbandsuret mot mobiltelefonen? Det såg ut så ett tag, men nu har de digitala klockorna fått en ny coolfaktor både i utseende och funktioner och de ser ut att skapa nytt intresse.