Mjölkförpackningar genom tiderna

Minns du hur mjölkpaketen såg ut när du var liten? Det är nämligen en förpackning som har ändrats många gånger i takt med att förpackningsindustrin gjort nya framsteg.

På 1930-talet såldes mjölken i lösvikt i Sverige så man fick ta med sig sin egen behållare till affären när man skulle handla mjölk. Det var först mot slutet av 30-talet som mjölken började säljas i enlitersflaskor. Glasflaskorna var tunga och otympliga och skulle dessutom återlämnas till affären efter att de var urdruckna.

Från flaska till tetra

Ett stort genombrott skedde dock i och med att företaget Tetra Pak uppfann de pyramidformade tetraförpackningarna som mjölk och andra produkter såldes i. Dessa förpackningar har hunnit utvecklas ytterligare en hel del sedan mitten av 1950-talet när de lanserades. Bland annat började mjölkens bäst före-datum stämplas in på förpackningarna i fabrikerna. Om du själv vill kunna stämpla in datum, en företagslogotyp eller annat på dokument finns stämplar att köpa på nätet i alla dess former.

Under 1960-talet kom de mer tegelstensliknande mjölkpaketen och ända fram till 1990-talet fick man riva upp ett litet hål i förpackningarna, som sedan inte gick att återförsluta på ett vettigt sätt. Idag har dock skruvkorkar i plast blivit mer eller mindre standard på alla förpackningar för mejeriprodukter. Det gör dem väldigt lätta att öppna och tillsluta, samtidigt som mjölken håller sig fräsch.