Industriell heminredning

I takt med att allt fler har spenderat allt mer tid hemma under 2020 har heminredning blivit allt viktigare. I följande text hittar du mer information om några av de hetaste trenderna inom heminredning i år.

Två tydliga spår

När det gäller heminredning generellt finns det två väldigt tydliga trender just nu. Den ena trenden är att hålla allt så naturnära som möjligt. Det vill säga, färger som ligger på den gröna eller bruna skalan och material som exempelvis trä. Den andra trenden som också synts mycket nu är den industriella trenden. Det innebär att material som stål och andra metaller blivit väldigt populära samtidigt som det är en ganska avskalad trend.

Plåt är ett fantastiskt material att jobba med som också är väldigt trendigt nu. Om du vill ha mer inslag av plåt i din heminredning är det ett hett tips att kolla in Norrmalms Plåtslageri, på det sättet kan du få personlig inredning tillverkat på ett professionellt sätt. Plåt är dessutom ett tacksamt material att använda sig av om du exempelvis behöver lägga om ditt tak eller förändra exteriören på ditt hus.

Industritrenden är i sig inget nytt och den har återkommit och fortsätter återkomma i olika format. Ett exempel på det är steampunk, en stil som också varit på tapeten till och från de senaste åren.

Det finns också gott om tips på hur du kan resonera när du ska köpa industriprodukter, oavsett om du vill ha dem som heminredning eller om du driver en industri.

Att industriell design går hand i hand med skandinavisk design är inte särskilt konstigt. Det gäller både för heminredning, konstverk och byggnader av olika slag. Det avskalade och materialen som återkommer inom industrin har i sig blivit ett signum för skandinavisk design och skandinaviska konstverk.

En mer sparsmakad heminredning är också en trend som går igen i båda spåren. På något sätt har begreppet “less is more” gynnats av krisen.

Mjölkförpackningar genom tiderna

Minns du hur mjölkpaketen såg ut när du var liten? Det är nämligen en förpackning som har ändrats många gånger i takt med att förpackningsindustrin gjort nya framsteg.

På 1930-talet såldes mjölken i lösvikt i Sverige så man fick ta med sig sin egen behållare till affären när man skulle handla mjölk. Det var först mot slutet av 30-talet som mjölken började säljas i enlitersflaskor. Glasflaskorna var tunga och otympliga och skulle dessutom återlämnas till affären efter att de var urdruckna.

Från flaska till tetra

Ett stort genombrott skedde dock i och med att företaget Tetra Pak uppfann de pyramidformade tetraförpackningarna som mjölk och andra produkter såldes i. Dessa förpackningar har hunnit utvecklas ytterligare en hel del sedan mitten av 1950-talet när de lanserades. Bland annat började mjölkens bäst före-datum stämplas in på förpackningarna i fabrikerna. Om du själv vill kunna stämpla in datum, en företagslogotyp eller annat på dokument finns stämplar att köpa på nätet i alla dess former.

Under 1960-talet kom de mer tegelstensliknande mjölkpaketen och ända fram till 1990-talet fick man riva upp ett litet hål i förpackningarna, som sedan inte gick att återförsluta på ett vettigt sätt. Idag har dock skruvkorkar i plast blivit mer eller mindre standard på alla förpackningar för mejeriprodukter. Det gör dem väldigt lätta att öppna och tillsluta, samtidigt som mjölken håller sig fräsch.

Olika typer av tak

Vad finns det för olika typer av tak? Förmodligtn fler än du tror. De skiljer sig åt sett till form och byggnadskonstruktion och i det här inlägget ska vi ta upp några av dem. Klart är att du på webbadressen https://dmtak.se/ hittar en takläggare som kan hjälpa dig med nästan alla olika varianter.

Sadeltak

Enligt Wikipedia är sadeltaket den vanligaste typen av tak i Sverige. Det stämmer nog. Sadeltaket är den variant som är formad som ett upp och nedvänt “V”. Vad som gör taktypen särskilt praktisk just i Sverige är att den passar klimatet. Stora mängder snö faller av taket av sig självt när det töar.

Mansardtak

Mansardtak är också relativt vanligt förekommande, men framför allt på äldre träbyggnader. Taktypen påminner om sadeltak men bryts av två gånger vilket skapar en något välvd yta. Äldre villor och Göran Perssons bostad hör till byggnaderna som har mansardtak.

Motfallstak

Om sadeltak ser ut som upp och nedvända v:n ser motfallstak ut som samma bokstav fast rättvända. Vatten som samlas på taket leds vanligtvis bort med olika typer av avloppslösningar. En klassisk byggnad med motfallstak i Sverige är Motorhotellet i Fleninge utanför Helsingborg.

Cylindriskt tak

Cylindriska tak är utformade som halvcylindrar. Mest vanliga är de på stora byggnader, exempelvis lagerlokaler eller ladugårdar. Vanligtvis byggs cylindriska tak på hus med bågkonstruktioner.

Pulpettak

Ett pulpettak är välvt i en riktning. Tumregeln säger att ju bredare ett hus är, desto mindre är lutningen på ett pulpettak. Detta av praktiska skäl eftersom lutningen annars skulle bli så pass stor att den vore opraktisk och kostsam.