Radiator, vattenpump och kylmedium

En radiator är del av ett system, ofta innehållande vatten, som transporterar värmeenergi från en del av systemet till kringluften. Den kan också ses som en typ av kylfläns med cirkulerande vatten inuti då deras utformning är som en mängd platta rör, utformade för att öka radiatorns yta som är i kontakt med luften och därmed effektivare sprida värmen. Traditionellt sett kallas de för element eller värmeelement och används till att värma upp hus vid kallt väder, men de kan även ha funktionen att avleda värme från ett kylsystem. För bästa effekt bör radiatorn vara tillverkad av ett väl värmeledande material så att den avger värmen så effektivt som möjligt. För att öka dess effekt kan luften kring radiatorn cirkuleras med hjälp av fläktar, vars hastighet kan justeras efter kylsystemets temperatur för att hålla denna inom rimlig nivå i lite mer avancerade system.

Innan en radiator installeras bör den sköljas igenom så att eventuella partiklar från tillverkningen tvättas bort och därmed inte kommer att påverka kylningen eller skada vattenpumpen.

Vattenpumpens kapacitet är också ganska viktig för kylsystemets effektivitet. Det är något viktigare i högpresterande system som kan generera högre temperaturer och därför behöver effektivare kylning för att stanna inom det optimala temperaturintervallet, vilket bör hållas under 70 grader vid längre sessioner och definitivt under 100 grader Celsius för att bevara elektronikens livslängd. Det är svårt att hitta värden för de olika vattenpumparnas flödeskapacitet, så man kan nog räkna med att kundrecensionerna är bra att förlita sig på för systemets generella effektivitet.

Det är inget genidrag att köra med vanligt kranvatten i ett kylsystem, eftersom det lätt bildas alla möjliga biofilmer på insidan av vattenledningarna på grund av temperaturen. Det är bättre att använda destillerat eller avjoniserat vatten. Använd inte alkohol eftersom denna vätska degraderar hållbarheten hos gummipackningar, plastslangar och liknande mycket snabbare än vatten gör och dessutom inte har samma värmekapacitet. Liksom i kylaren i en bil är det inte ovanligt med tillsatser för att ändra sammansättningen något, men för datorkylning är det sällan för att undvika att systemet fryser och snarare för att verka antimikrobiellt, antikorrosivt och samtidigt kanske färga kylvätskan för en intressantare look. Spädningsinstruktioner finns i manualen för vätsketillsatsen. Eftersom vattenblock och slangar ofta är transparenta ger det stora möjligheter till självuttryck i datorns belysning, om det är något av intresse.