Förbyggt eller hemmabyggt vattenkylningssystem?

Många tillverkare av processorer, grafikkort och andra viktiga datordelar tillverkar också färdigbyggda vattenkylningssystem för dessa komponenter. Det finns också företag som är särskilt inriktade på att skapa tillbehör såsom kylsystem snarare än egna datorkomponenter som tillhandahåller färdigbyggda system. Är det värt investeringen att skaffa ett färdigbyggt eller bygga ditt eget vattenkylningssystem från ett kit eller kanske separata delar?

Mestadels handlar det om hur mycket arbete du vill lägga ner på projektet och hur mycket kustomisering du vill göra, men färdigbyggda processorkylare är vanligtvis något billigare. De färdigbyggda systemen handlar mestadels om processorkylning och har mycket lite möjlighet till självuttryck, om man inte räknar med deras frekvent närvarande RGB-funktioner. Om du bygger ihop ditt eget system har du friheten att välja att även kyla andra komponenter såsom grafikkortet genom samma kylningskrets, och även vilken färg du vill ha på kylvattnet. Monteringen av ett färdigt system är mycket enklare och kräver i stort sett samma kompetens som att installera ett luftkylningssystem, medan ett kit eller separata delar kräver mer arbete. Ett kit inkluderar ofta redan en radiator och reservoar, medan redan slutna system inte ger utrymme för lika mycket vatten att cirkulera.

Det beror alltså på vilken kylkapacitet din dator kräver, hur mycket frihet du vill ha med layouten och din motivation till bygget.

Industrilokaler på vita duken

I filmens värld är inspelningsplatser minst lika viktiga som karaktärerna för att handlingen ska lyfta. Miljöerna och framför allt lokalerna har förmågan att skapa fantastiska utrymmen som aldrig tidigare skådats samtidigt som de på ett mycket kusligt sätt kan spegla starka känslor som fruktan, rädsla och spänning. Framför allt industrilokaler är populära bland filmregissörer, inte minst när det gäller skräck och science fiction-genren. Helst ska lokalerna vara övergivna och ju mer slitna desto bättre. Den som istället vill renovera upp en gammal industrilokal till ett fantastiskt boende hittar prisvärda fönster hos Nettofönster på https://nettofonster.se/ samt dörrar i olika utföranden. I denna artikel ska vi titta närmare på industrilokaler i ett antal välkända filmer.

Industrikomplex

Stora varuhus, metallfabriker, sågverk, laboratorier, kärnkraftverk, sjukhus, tvätterier och slakterier får nytt liv i filmens värld och blir skådeplats för skrämmande upplevelser såväl som futuristiska landskap. Dessa kulisser kan med hjälp av ljussättning skapa en atmosfär som förstärker filmens budskap. Skuggorna, spindelnäten, de övergivna och kalla stålytorna, smutsiga kakelväggar och gamla industrifläktar bygger tillsammans med handlingen upp en känsla som kan stanna kvar hos tittaren långt efter att filmen tagit slut.

Flugan

Filmen Flugan från 1986 är ett ypperligt exempel på hur ett laboratorium används för att experimentera med teleportering. Forskaren Seth Brundle är en smått galen vetenskapsman som håller på att ta fram en maskin för att förflytta levande materia. På fyllan tycker han att det är en god idé att använda sig själv som försöksobjekt. Han hade dock inte räknat med att en fluga råkade befinna sig i maskinen samtidigt som han tryckte på knappen. Flugans DNA blandas med hans egen och experimentet tar en illavarslande vändning när han sakta börjar förvandlas till en fluga. Han klättrar runt på väggarna i det stora laboratoriet medan kroppen sakta förändras.

Resident Evil

Den populära filmserien Resident Evil utspelar sig i en värld där det stora läkemedelsföretaget Capcom har spridit ett virus som får alla som kommer i kontakt med det att förvandlas till människoätande zombies. Miljöerna utspelar sig till största del i gamla laboratorium och övergivna kontorsbyggnader samt på stora sjukhus. Den dystopiska tonen genom hela filmserien är ständigt närvarande när huvudkaraktären Alice, som spelas av Milla Jovovich, försöker hitta ett botemedel och ställa företaget till svars. Miljöerna är mycket läskiga och återspeglar landskap och platser ur de populära tv-spelen med samma namn. De sex filmerna i serien släpptes mellan 2004 och 2016.

Robocop

Filmen Robocop spelades in för första gången 1987 och är själva sinnebilden för industrialisering och science fiction. Genom hela filmen visas otaliga scener i industrikomplex och själva slutscenen i ett övergivet stålverk får publiken att bita på naglarna av nervositet. Slutscenen filmades i ett riktigt stålverk som hade lagts ner några år tidigare i Pittsburgh i USA.